JAN, a magyar beltéri ajtó márka.

Blog > beltéri ajtó választás Feng Shuis szemmel - beltéri ajtók a Chi átjárói

A Feng Shuiról

A Feng Shui nem más mint az ősi kínai kultúrára épülő filozófia. Nem tartozik egy valláshoz sem. Szószerinti jelentése: szél és víz

A mai ember gondolatvilágával élve úgy fordíthatjuk le nyelvezetünkre, hogy: környezet, és annak érzékelése. Tehát ha mi jól érezzük magunkat otthoni világunkban, akkor sokkal jobban ki tudjuk magunkat pihenni, és másnap a munka teljesítése sokkal hatékonyabb, és általánosságban a családi összhang is kiegyensúlyozottabbá válik.

A Feng Shuit a tér pszichológiájának is nevezik. Nem mindegy milyen színekkel, formákkal, anyagokkal vesszük magunkat körbe, hiszen környezetünk hat a tudatalattinkra. Minden ember egyéniség, mindegyikünknek más  tetszik, ezért nem alakíthatunk ki egy teret ugyanúgy mindenki számára. Meg kell találni az egyénre szabott szín és formavilágot, amely kellemesen hat ránk. Ezért fontos a széles választék, hogy mindenki megtalálja azt, amiben kedvét leli.

Chi, az életenergia

A  Feng Shui filozófiájának alapfogalmai közé tartozik a Chi, azaz az életenergia, amely a kínai orvoslástanból is ismert. Az emberi szervezetben ez a Chi a meridiánokon azaz az energiapályákon keresztül áramlik. Az elakadt  energiaáramlás, betegséghez vezet. Ha valamelyik szervünk megbetegszik, az akupunktúrás orvos pontosan tudja, hogy a meridiánnak melyik részén keletkezett energiablokád, amit tűszúrással old. Az újból folyamatossá vált energiaáramlás hatására a beteg szerv gyógyulni kezd.

 A Chi megfoghatatlan, szemléltetés kényelméért, ne legyünk racionálisak. Sokan vannak úgy, hogy azt mondják: hiszem, ha látom. Nos, a Chi csak érezhető és rossz működése lakásba való beköltözés után hamarosan megtapasztalható, hiszen a testünkben zajló folyamatokhoz hasonlóan, a környezetünkben keringő Chi is meghatározza életminőségünket. Fontos, hogy folyamatosan, megfelelő ritmusban áramoljon, keringjen, mert a térben keletkezett energiablokádok életkörülményeinket „betegíthetik” meg.

A ház él!

Nem csak a Feng Shui, hanem mi is élőnek tekintjük otthonunkat. Gyermekrajzokon a házak szinte életre kelnek… mosolygós ajtó, az ablakokon kitekintő szemek, sőt a kéményből kiáramló füst a családi fészek melegét szimbolizálja.

A Chi átjárói

A környezetünkben keringő Chi életenergia - mint ahogy mi is - a bejárati ajtón keresztül jut be otthonunkba. Ez az ajtó otthonunk szája. Majd a többi beltéri ajtón keresztül ez az életeneriga eljut a lakás összes helyiségébe. Ezért a Chi áramlás szempontjából nagyon fontos szerepe van a megfelelő belső ajtó kialakításoknak, amelyből néhány aranyszabályt szeretnék közre adni.

A Feng Shui tanácsadó úgy olvas az alaprajzból, mint ahogy a grafológus a kézírásból.

 • A beltéri ajtók mögött lévő holt teret ne pakoljuk úgy tele, hogy az ajtót ne tudjuk rendesen (90 fokban) kinyitni. Olvasata: a Chi áramlás sérül, egyfajta dolog az életünkben nehezen sikerül. (pld: párkapcsolat vagy segítő barátok találása, gyermekvállalás, vagy tanulási nehézség, stb.)
 • Folyosón egymással szemben levő lakószobák ajtajai tökéletesen egymással szemben helyezkednek el. Olvasata: a 2 szoba lakói többet vitatkoznak az átlagosnál.
 • Egymással szemben levő helyiségek ajtajai el vannak csúsztatva egymáshoz képest, tehát nem pontosan egymással szemben vannak, hanem kissé eltolva. Olvasata: bél vagy érbetegségek kialakulására való hajlam, baráti kapcsolatok romlása.
 • Két vizes helyiség ajtaja egymással szemben van. Olvasat: a lakók nagyobb anyagi veszteségeket élhetnek meg.

Milyen beltéri ajtót válasszak?

Már többször álltam ilyen feladat előtt, és meg kell mondanom, ha széles a választék beltéri ajtó modellekből, könnyű megtalálni az igazit. A Feng Shui ismerete is segített nekem a választásban.

Üveges, vagy telt beltéri ajtó?

Az üveges beltéri ajtók átengedik a fényt, kellemes hangulatot, melegséget árasztva. A telt beltéri ajtók viszont védettséget, teljes biztonságérzetet adnak. Így ez is egy eldöntendő kérdés. Vegyük sorra: lakásunk egyes helyiségeben melyik a fontosabb, melyik hatás növeli konfortérzetünket, milyen fajta beltéri ajtó a legjobb választás.

A beltéri ajtó színének jelentősége

Általában barnás árnyalatú beltéri ajtókat keresünk. 

 • A világos barna: üde fiatalos,
 • Közép barna: biztonságra törekvés
 • Egészen mély nagyon sötétbarna: belső énünk forradalma, útkeresés.
   
 • Fehér beltéri ajtók: Kellemes, tisztaságra való törekvés.
   
 • Szines beltéri ajtók: zöld-piros-kék - Kimozdulás a hétköznapok világából.

A beltéri ajtó mintázat alakja

Az alakzatokat a Feng Shui az Öt alapelem köré csoportosítja, amelyek rendre a következők: Fa elem, Tűz elem, Föld elem, Fém elem, Víz elem. Minden elemhez tartozik többek között életérzés és a személyiségünk eleme. Először döntsük el, hogy első látványra van-e olyan ajtó, amibe egyből beleszerettünk, és ha mindegyik egyformán tetszik, akkor itt a Feng Shui segítségül.

Ajtóválasztás Feng Shuis szemmel

A formák életérzés szerinti csoportosítása:

 • Fa elem: hosszúkás mintázat - optimista
 • Tűz elem: hegyes, csúcsos forma – gyors gondolkodás
 • Föld elem: fekvő téglalap vagy négyzet – biztonságra törekvés
 • Fém elem: kerek, vagy ovális forma – pénzügyi gondolkodás
 • Víz elem: hullámos forma - megegyezés

Személyiségünk eleme szerinti csoport beosztás

Erre a kérdésre mélyebb Feng Shui tanulmányokra van szükség. Egy pillanatra át kellene ugorni a www.fengshui.hu oldalra, ahol a képernyő jobb oldalán megtaláljuk a Gua kalkulátor kockát. Erre rákattintva egy kalkulátorhoz érünk, amelybe beírva születési dátumunkat, megkapjuk személyiségünk elemét . Így megint közelebb jutottunk a választáshoz. Természetesen nem csak a saját elemünkhöz tartozó ajtót választhatjuk, hanem olyan ajtót is, amely a mi elemünkkel harmóniában van: erre áll segítségül az alábbi összegzés:

 • Fa elem harmóniában áll: Víz elem, Fa elem, Tűz elem.
 • Tűz elem harmóniában áll: Fa elem, Tűz elem, Föld elem.
 • Föld elem harmóniában áll: Tűz elem, Föld elem, Fém elem.
 • Fém elem harmóniában áll: Föld elem, Fém elem, Víz elem.
 • Víz elem harmóniában áll: Fém elem, Víz elem, Fa elem.

Remélem, sikerült hozzásegítettem Önt ahhoz, hogy az Ön számára legmegfelelőbb JAN beltéri ajtó modellt kiválassza. Kívánom, hogy legyen ön is nagyon boldog otthonában , ahol az ajtók csak Önhöz szólnak!

Szilvásy Judit

2011. május 22.

NYITVATARTÁS

Hétfő 12-17
Kedd 10-17
Szerda 10-17
Csütörtök 10-17
Péntek 10-15
Szombat 10-15

2018. október 11-13-ig
bemutatótermünk zárva tart,
a megkereséseket ezen idő alatt
e-mailen tudjuk fogadni