JAN, a magyar beltéri ajtó márka.

Blog > Hanggátló beltéri ajtók

Egy család otthonában számtalan helyzet adódhat, amikor sokat adnánk egy speciális, hangszigeteléssel ellátott beltéri ajtóért. Gondoljunk csak a kamaszgyerekek zene iránti rajongására, egyes családtagok zajos hobbijára vagy éppen egy hangosabb konyhai tevékenységre, ami esetleg a dolgozó- vagy hálószobába behallatszik.


Mikor döntsünk a hanggátló beltéri ajtó mellett?

Már a lakás vagy a ház tervezésekor tisztában kell lennünk azzal, hogy mely helyiségek igényelnek ajtóval történő határolást. Ha abból indulunk ki, hogy egy építkezés 30-40 millió forintos költséggel jár, és 30 000-100 000 Ft felárért már fokozott hanggátló ajtót vásárolhatunk, ezzel komfortérzetünket befolyásoljuk pozitív irányba. A saját és családunk nyugalma megér annyit, hogy érdemes hanggátló ajtóra áldozni.

Egy hagyományos papír rácsbetétes beltéri ajtó 27 decibeles hanggátlással rendelkezik, és kétrészes pánttal készül, súlya 25 kg. Ha ennél komolyabb hanggátlás szükséges az átlagos családi házba, érdemes az ajtót könnyített tömör faforgácslappal elkészíttetni, ami a külső megjelenését nem befolyásolja. Ezt háromrészes pánttal alakítják ki, súlya 40 kg és kb. 30 decibeles hanggátlásra képes.

Ha ennél erősebb hanggátlást szeretnénk, ajánlott egy automata küszöb elhelyezése, ami az ajtólap alatt található, sín jellegű fémszerkezet és 7 mm-es hézagot zár le alul, így a hanggátlás kb. 33 decibel. Az automata küszöböt az ajtólap aljába mart nútba szerelik és becsukáskor az ajtólap pánt oldalán található nyelv segítségével lezár a padlóra.

Ha a 33 decibeles hanggátlást kevésnek találjuk, úgy az ajtólap lehet még vastagabb, 5 cm. Ekkor az ajtólap falcába egy plusz gumitömítés kerül, ami még kb. 2 decibeles hanggátlást jelent. A csatlakozó falszerkezetek hanggátlási tulajdonságait szintén figyelembe kell venni, mert egy átlagos válaszfal szerkezet 30-33 decibeles hanggátlással rendelkezik.

A technológiai hangszigetelésű beltéri ajtó 5,5 cm vastagságával 42 decibel hanggátlásra képes. Ez ugyancsak automata küszöbös, dupla falcos és dupla gumírozású és gyártásakor az ajtólap szerkezetében speciális hanggátló betét kerül. Ezt a típusú hanggátló ajtót tárgyalószobákba, zenestúdiókba ajánlott felszerelni.

Mielőtt kiválasztanánk a megfelelőnek ítélt hanggátló ajtót, feltétlenül konzultáljunk épületgépész szakemberrel, mert egy automata küszöbös beltéri ajtó egyben fokozottan léggátló is, azaz nem engedi szellőzni a helyiséget.


Hova szereltessünk hanggátló ajtót?

A tárgyalóba, hálószobába, vécébe, fürdőszobába ajánlott fokozottabb hanggátlású beltéri ajtót szereltetni, de a hanggátlás mértékét az alaprajzi kialakítás határozza meg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beltéri tolóajtó nem alkalmas hanggátlásra, és a hagyományos üvegezett beltéri ajtók sem felelnek meg a célnak.

2011. szeptember 19.

Hozzászólások:

Név:
Email cím:
Hozzászólás:
 


[ Vissza az elõzõ oldalra ]

NYITVATARTÁS

Hétfő 12-17
Kedd 10-17
Szerda 10-17
Csütörtök 10-17
Péntek 10-15
Szombat 10-15

HÍREK

Megvannak a Kukucs játékunk nyertesei!

A Kukucs játék első fordulójának győztese: Pál Miklós, aki egy 200.000 Ft értékű JAN ajtó vásárlási utalványt nyert 886 szavazattal... >>

A JAN 2013-as év legújabb piacra dobott alumíniumtokos fal síkban záró beltéri ajtócsaládjai

Megérkeztek alumínium tokos ajtóink e típusok különlegessége, hogy a fal a tok és az ajtólap egy síkban záródnak. >>

Megérkeztek a 2013-as JAN ajtó modellek!

Megérkeztek budaörsi ajtó áruházunkba a 2013-as JAN ajtó modellek.

Jöjjön el és nézze meg designereink és mérnökeink legújabb formai és technológiai alkotásait.

Az új anyag- és technológiai megoldásaink új irányzatot mutatnak a beltéri ajtók piacán. >>

Újdonság

Megérkeztek új laminált beltéri ajtó felületeink.
Válasszon az új, már a 2013-as trendeket követő melamin acryl laminált felületeinkből laminált JAN beltéri ajtót otthonába, irodájába. >>