JAN, a magyar beltéri ajtó márka.

Blog > Hogyan válasszuk ki beltéri ajtónk színét?

Hogyan válasszuk ki beltéri ajtónk színét?

beltéri ajtónk kiválasztásánál a funkció és a típus után a legfontosabb kérdés, hogy: milyen színű legyen az ajtó?

A beltéri ajtók piacán igen gazdag színválasztékkal találkozunk, ráadásul az aktuális divat is befolyással lehet választásunkra. Fóliás felületű beltéri ajtóknál 30-40 szín közül választhatunk, a festett felületek esetén pedig a RAL színskála a kikeverhető színek végtelen kínálatát adja. És a sokféle és egyedi furnért, a pácok színválasztékát még nem is említettük…


Mihez passzoljon a beltéri ajtó színe?

Az utolsó – ami valószínűleg elsőre felmerül –, hogy az ablak színéhez választjuk a beltéri ajtó színét. Az ablakszerkezetek felülete négyzetméterben elenyésző, sőt, gyakran még függöny is takarja ezeket, így ezt a szempontot azonnal el is vethetjük

Gondoljunk csak bele, hányféle szín és felület jöhet szóba egy lakásban! Az éjjeliszekrénytől kezdve az íróasztalon keresztül az étkezőasztalig, a konyhabútor, a gardróbszekrény mind-mind kiindulási pont lehet.

Ha már valamihez igazodni szeretnénk, akkor a burkolat, a padlólap, a parketta színhőmérsékletét vegyük figyelembe. Felesleges az ajtó és a padló színének egyformaságára törekednünk, mert ez doboz-hatást kelt. Igazítsuk a beltéri ajtónk színét a padló színéhez, de semmiképpen ne legyenek egyformák.


Egyforma színek, eltérő minták

Ha színben egységre törekszünk – például világos tölgy parketta világos tölgy beltéri ajtóval –, úgy a fa mintázata legyen eltérő. A padló lehet rajzos (ún. flóderes) mintázatú, míg a beltéri ajtó lapja színhőmérsékletben hasonló, frízes, egyenes szálirányú, azaz nem mintás felületű.

Választhatunk kontrasztos megoldást: az ajtólap sötétebb, a padló világosabb. Ekkor azonban arra figyeljünk, hogy három darab beltéri ajtónál több ne legyen egy kevésbé világos helyiségben, különben még sötétebb lesz idebent.

Ha sötétebb tónusú parkettához szeretnénk világosabb ajtót, akkor olyan felületet válasszunk (fehér tölgy vagy mirabelle), mely színek első látásra nem tűnnek mintásnak. Viszont közelebbről, alaposan szemlélve már látszanak a felület tónusbeli eltérései és vékony csíkokban visszaköszön a padló sötét vagy világos színe.

Hogyan válasszuk ki beltéri ajtónk színét?   Hogyan válasszuk ki beltéri ajtónk színét?


Színválasztás az üzletben

Nem árt tisztában lenni egy fontos és tudományosan bizonyított ténnyel: a színválasztás során mindig a tudatalattink adja meg a választ. Ha bizonytalankodunk és képtelenek vagyunk az üzletben választani, kérjünk színmintákat, vigyük haza, tegyük az asztalra és ne foglalkozzunk ezekkel. Csak éljünk velük néhány napig. Valahányszor elsétálunk mellettük, a látómezőnkbe kerülve tesztelhetjük a mintákat. A harmadik napra a tudatalattink megadja a választ.

Fóliás beltéri ajtó esetén érdemes olyan szín mellett dönteni, melyből színazonos bútorlapot vagy HPL lemezt is vásárolhatunk, így az asztalosunkkal a szekrényt, polcot vagy egyéb belsőépítészeti takarásokat felület- és színazonossá tehetjük.

2012. március 2.

Hozzászólások:

Név:
Email cím:
Hozzászólás:
 


[ Vissza az elõzõ oldalra ]

NYITVATARTÁS

Hétfő 12-17
Kedd 10-17
Szerda 10-17
Csütörtök 10-17
Péntek 10-15
Szombat 10-15

HÍREK

Megvannak a Kukucs játékunk nyertesei!

A Kukucs játék első fordulójának győztese: Pál Miklós, aki egy 200.000 Ft értékű JAN ajtó vásárlási utalványt nyert 886 szavazattal... >>

A JAN 2013-as év legújabb piacra dobott alumíniumtokos fal síkban záró beltéri ajtócsaládjai

Megérkeztek alumínium tokos ajtóink e típusok különlegessége, hogy a fal a tok és az ajtólap egy síkban záródnak. >>

Megérkeztek a 2013-as JAN ajtó modellek!

Megérkeztek budaörsi ajtó áruházunkba a 2013-as JAN ajtó modellek.

Jöjjön el és nézze meg designereink és mérnökeink legújabb formai és technológiai alkotásait.

Az új anyag- és technológiai megoldásaink új irányzatot mutatnak a beltéri ajtók piacán. >>

Újdonság

Megérkeztek új laminált beltéri ajtó felületeink.
Válasszon az új, már a 2013-as trendeket követő melamin acryl laminált felületeinkből laminált JAN beltéri ajtót otthonába, irodájába. >>