JAN, a magyar beltéri ajtó márka.

Blog > Klíma ajtó előnyei és létjogosultsága

Az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások, a környezetbarát és hatékony energiafogyasztás korunk egyik leggyakrabban felmerülő kérdése, a rá adott válaszok pedig meghatározzák mindennapi életünket. Éppen ezért fontos, hogy otthonunk nyílászárói a legkorszerűbbek legyenek, tartsák bent a meleget, gondoskodjanak a megfelelő klímáról.

A JAN beltéri ajtók precíz kialakításúak, igény szerint automata küszöbbel is ellátottak, ennek köszönhetően nagyobb léggátlási kategóriába sorolhatók, így ebben a kategóriában léggátló ajtónak nevezhetők.

Otthonunknak számos olyan területe lehet, ahol az egyes helyiségek között kis hőmérséklet különbség keletkezik. Az egyik leginkább nyilvánvaló példa erre a garázs és a lakótér kapcsolata: itt ugyanis általános használat mellett elkerülhetetlen a hőmérséklet különbség kialakulása. A lakótér 21-24 °C-os hőmérséklete mellett a garázsban, temperáló fűtéssel 16-18 °C az általános. Gondoljuk csak el, hogy a hagyományos papírrácsos, lágy MDF betétes vagy könnyített faforgácsbetétes ajtó a hőmérséklet különbségből és a fokozott léggátlásából adódóan – akár automata küszöbbel vagy nélküle – miképpen tudná kiegyenlíteni a két helyiség közötti különbséget? A következmény, hogy a beltéri ajtó a hőmérséklet különbség és pára diffúzió hatására a meleg irányába eldeformálódik, vetemedik.

A JAN az 5 °C-nál nagyobb hőmérséklet különbségű helyiségekre kétfajta klímatechnológiai betétrendszert alkalmaz.

  • A standard megoldás szerint az ajtólap alapszerkezete acélerősítéssel készül, melyből a laikus szemlélő mit sem lát. A hengerelt acél szerkezet gondoskodik az ajtó szerkezeti merevségéről, így a vetemedés kizárt.
  • A vékonyított ajtólapok esetén alumínium lemezt integrálnak két MDF lemez közé és ezt az alumínium szendvics rendszert helyezik el a komplett ajtólap hordozórétege alá, mindkét oldalon. Ily módon az ajtólap szerkezete megfelelő stabilitást kap.

Fontos hangsúlyozni, hogy a JAN ajtó mérnökei szerint a már említett belső terekben nincs szükség hőszigetelésre, mert 10 °C hőmérséklet különbségig nem érdemes hőszigetelésről beszélnünk. Ekkor inkább az ajtó szerkezetének megerősítése a cél, hogy minél inkább ellenálljanak a klimatikus igénybevételi viszonyoknak.

A JAN klíma ajtói 10 °C hőmérséklet különbségig képesek kezelni a vetemedési ellenállásokat. Tekintettel a harmonikus külső megjelenésre, valamennyi klíma ajtónk választható bármelyik ajtómodellünkből.

A fontos döntések meghozatala előtt feltétlenül alaprajzzal egyeztessük igényeinket a JAN beltéri ajtó mérnökeivel..

Mikor szükséges feltétlenül a klíma ajtó alkalmazása?

A kamra és a konyha találkozása tipikus ebből a szempontból. Téli időszakban megszokott, hogy a bukóra állított ablakkal kibővítjük a hűtési kapacitást, ezért a konyha és a kamra között 5 °C-nál magasabb hőmérséklet különbség várható. Ilyenkor a klíma ajtó a legjobb választás.

A pincelejáró, a nem lakott padlástér és a lakótér kapcsolata, illetve a télikert és a lakótér kapcsolata ugyancsak szükségessé teszi a klíma ajtó beszerelését.

Figyeljünk rá, hogy nem csak fűtött, hanem hűtött Pl: nyáron a klímatizált helyiségek esetében is létjogosultsága van a JAN klíma ajtóknak.

2015. február 4.

NYITVATARTÁS

Hétfő 12-17
Kedd 10-17
Szerda 10-17
Csütörtök 10-17
Péntek 10-15
Szombat 10-15

2018. október 11-13-ig
bemutatótermünk zárva tart,
a megkereséseket ezen idő alatt
e-mailen tudjuk fogadni