JAN, a magyar beltéri ajtó márka.

Blog > Mi is az a falfül, miért fontos ez a beltéri ajtó beépítésénél?

A falszerkezetek kialakításánál kell elkészíteni a minimum 5cm-es falfület is. Ez a látszólag jelentéktelen fülecske szolgál a beltéri ajtótok rögzítésére. A falfül pontos elhelyezése annyira lényeges, hogy egy önálló bejegyzést szentelünk ennek.

A mai beltéri ajtók utólag szerelhető MDF tokkal készülnek. Az utólagosan beépített tok rögzítésének alapvető feltétele a falfül. Falfül nélkül nincs pontosan illeszkedő ajtó.

Az utólag szerelhető tok, azaz átfogó tok, két oldalról közrefogja a falszerkezetet. Ennek a falszerkezetnek egy 5 cm-es darabja a falfül, amit azért fontos tudnia a megrendelőnek, nehogy a kivitelező megfeledkezzen a falfül kialakításáról, hisz az utólagos korrekció tetemes költségnövekedést eredményezhet, a kellemetlenségekről, időveszteségről nem is beszélve. Gondoljon úgy a falfülre, mint a sziklamászó kötélrögzítő kampójára. Kötélrögzítő nélkül nincs biztonságos sziklamászás, falfül nélkül nincs tökéletesen működő beltéri ajtó.      

Falfül

E nélkül a szakszerű kivitelezés nem valósítható meg, ami nem csupán esztétikai, hanem szerkezeti kérdés is. Hiszen az ajtó csak akkor képes kapaszkodni, ha van mibe. Ha egy folytatólagos, falfül nélküli falszakaszhoz kell illeszkednie a toknak, akkor a rendszeres használat során kilazul az egész beltéri ajtó szerkezete.

Sajnos gyakran előfordul, hogy nem építenek falfület. Öt kivitelezésből általában négyszer hiányzik a falfül egy adott munkán belül több helyen is.

Ezért fontos, hogy a falburkolást megelőzően, a végleges aljzat kialakítása előtt mérjük fel a lehetőségeket. A beltéri ajtó beszerelését megelőző helyszínbejárás utolsó pillanata, ha már kiegyenlített az aljzat és vakolt a falfelület, valamint tudjuk, hogy hova milyen vastag burkolat kerül. Ebben az esetben még fájdalommentesen pótolható a falfül kialakítása. Amennyiben a falfül mégsem készül el és a helyszínbejárás is elmarad, két lehetőségünk van: vagy ytong téglából utólag megépítjük, vagy több réteg gipszkartont ragasztunk és fúrunk a falra.

Mindenesetre, ha a felmérés időben történik, akkor ilyen megkésett korrekciókra nincs szükség.

Mivel utólag szerelhető beltéri ajtóról beszélünk, ezért a beépítés nem kivitelezhető technológiai hézag nélkül. Ezt az elhelyezési hézagot díszborítással takarjuk, amit a pánt oldalon fix borításnak nevezünk, a falc oldalon pedig díszborításnak. Az ajtó mindkét oldalán megjelenő borítás egységes mérete 6 cm, ez takarja el a másfél centis technológiai hézagot, ezen kívül 3.5 cm-el túl kell lógnia a falnyílás méretén. Ha nem építjük ki az 5 cm-es falfület, noha nem szakszerű, de végső esetben 2 cm levágható a díszborításból, amitől csorbul az ajtó esztétikai élménye, ráadásul nem nyitható ki egészen, mivel a kilincs nekiütközik a falnak.

Miért kell 5 cm-s falfül, ha csak 3.5 cm-t kell takarnia a díszborítással?  Szinte elképzelhetetlen, hogy egy falszakasz hajszálpontos méretű legyen, és egy picit se dőljön semmilyen irányba. Nos, ezeket az egyenetlenségeket egyenlíti ki az 5 cm.

Rendkívül fontos, hogy a falfül felületkezelése azonos legyen a mellette lévő falszakasszal. Ugyanúgy festeni, vagy burkolni kell, még az ajtótok beillesztése előtt.  Lényeges az is, hogy ezen az 5-6 cm-en belül ne legyen semmiféle kapcsoló, elektromos kiállás, ami akadályozza a tok rögzítését.


Mit jelent az utólag beépíthető tok?

A beltéri ajtók az első bútordarabok az új lakásban. Amikor minden szakipari munka elkészült, csak az utolsó lábazati elem nem, akkor kell beépíteni. Koszmentesen, pormentesen, minden szennyező anyag elkerülésével kerül a helyére. Az utólag beépíthető beltéri ajtó hagyományos falba, illetve gipszkarton szerkezetbe egyaránt beilleszthető.

Ez az egyetlen gyártási technológia, amely képes magas szintű, bútorminőségű, már-már kézműves színvonalú ajtó gyártására.

2013. január 9.

NYITVATARTÁS

Hétfő 12-17
Kedd 10-17
Szerda 10-17
Csütörtök 10-17
Péntek 10-15
Szombat 10-15

2018. október 11-13-ig
bemutatótermünk zárva tart,
a megkereséseket ezen idő alatt
e-mailen tudjuk fogadni